Pomelo (Citrus grandis ali Citrus maxima) je največji sadež citrusov v družini rutičevk. Izvira iz južne Kitajske in samoniklo raste na Kitajskem in v mnogih severovzhodnih državah Indije.

Zanimivost: V 17. stoletju je kapitan Shaddock, ki je trgoval v zahodni Indiji predstavil pomelo prebivalcem Barbadosa na Karibskih otokih, zato so nekateri sadež imenovali kar shaddock in ime se je ponekod ohranilo vse do danes.

Drevo pomela zraste od 5 pa tudi do 15 metrov. Listi so motno zelene barve, na spodnji strani pa dlakavi. Cvetovi lahko rastejo posamično ali v grozdih, so rumeno-bele barve ter dišeči. Plodovi so lahko okrogli ali pa spominjajo na obliko hruške. Velikost plodov se običajno giblje med 20 in 30 cm v premeru in običajno tehta med 1-2 lahko tudi do 3 kg. Pomelo je lahko od zelene do rumene do oranžne barve, olupek je debelejši kot pri grenivki. Meso je lahko rožnate, bele ali kremaste barve. Razdeljeno je na 11 do 18 krhljev in vsebuje semena. Pomelo je manj sočno od grenivke, je pa slajšega in bolj kislega okusa, včasih lahko ima tudi grenek priokus. Tudi pri pomelu so bile opažene podobne interakcije z zdravili kot pri grenivki – več o tem si lahko preberete tukaj.

Zanimivost: Leta 2021 je na Japonskem zrastel najtežji pomelo, ki je tehtal 5,4 kg in se tako vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

89% pomela predstavlja voda. Vsebuje skoraj 50 aromatičnih spojin, ki mu dajejo okus in aromo. Je bogat z vitaminom C, med minerali pa vsebuje največ kalija (11% priporočenega dnevnega vnosa).

Pomelo

Preglednica: hranilna vrednost 100 g pomela

 

v 100 g pomela

% PDV*

Energija (kcal/kJ)

39/163,8

2

Beljakovine (g)

0,8

2

Ogljikovi hidrati (g)

9,8

4

Sladkor (g)

9,1

10

Maščobe (g)

0,4

1

Prehranske vlaknine (g)

1

3

Vitamin C (mg)

62

77

Vitamin B1 (mg)

0,04

3

Vitamin B2 (mg)

0,03

2

Kalij (mg)

219

11

Baker (mg)

0,05

5

*%PDV: Za energijsko vrednost in makrohranila kot delež priporočenega vnosa (%PV) za povprečno odraslo osebo (8 400 kJ/2 000 kcal); za vitamine in minerale kot delež priporočenega dnevnega vnos (%PDV) za odrasle - upoštevajoč Prilogo XIII Uredbe (EU) 1169/2011. Za prehranske vlaknine kot delež običajno priporočenega vnosa za odrasle (30g). Vir: OPKP in druge baze

 

Viri in dodatna literatura

  • Ashurst, P. R. (2016). Fruit Juices. Encyclopedia of Food and Health, 130–137. doi:10.1016/b978-0-12-384947-2.00334-2 [datum dostopa: 1.2.2022]
  • Forsyth, J. (2003). CITRUS FRUITS | Mandarins. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, 1371–1378. doi:10.1016/b0-12-227055-x/01387-0 [datum dostopa: 1.2.2022]
  • Gmitter, F. G., Wu, G. A., Rokhsar, D. S., & Talon, M. (2020). The citrus genome. The Genus Citrus, 1–8. doi:10.1016/b978-0-12-812163-4.00001-2 [datum dostopa: 1.2.2022]
  • Goodrich, R. (2003). CITRUS FRUITS | Lemons. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, 1354–1359. doi:10.1016/b0-12-227055-x/00244-3 [datum dostopa: 1.2.2022]
  • Ladaniya, M. S. (2008). Commercial fresh citrus cultivars and producing countries. Citrus Fruit, 13–V. doi:10.1016/b978-012374130-1.50004-8 [datum dostopa: 1.2.2022]
  • Matheyambath, A. C., Padmanabhan, P., & Paliyath, G. (2016). Citrus Fruits. Encyclopedia of Food and Health, 136–140. doi:10.1016/b978-0-12-384947-2.00165-3 [datum dostopa: 1.2.2022]
  • Morton, J. (1987). Fruits of warm climates, Pummelo. 147–151.