• 4402
    Debelost je kronična bolezen sodobnega časa za katero je značilno čezmerno kopičenje maščevja v telesu, kar je posledično povezano tudi z večjim tveganjem za pojav sladkorne bolezni tipa 2, bolezni srca in ožilja, bolezni kostno mišičnega sistema in drugih bolezni. K nastanku pomembno prispeva…
  • 5178
    Sušenje in liofilizacija sta postopka konzerviranja hrane, s katerima zmanjšamo količino vlage v živilu in s tem podaljšamo njegovo obstojnost. Medtem ko je sušenje že dobro poznana metoda, ki se jo pogosto uporablja v domači kuhinji, je liofilizacija postala bolj komercialno poznana metoda v…
  • 43414
    Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki traja od postavitve diagnoze do konca življenja. V Sloveniji število oseb s sladkorno boleznijo strmo raste. Z zdravili za sladkorno bolezen se je leta 2010 zdravilo približno 92.000 ljudi, leta 2018 pa že 114.000. Število oseb s sladkorno boleznijo, ki…
  • 20090
    Ko je človek pri svojem osebnem zdravniku soočen z dejstvom, da so pri njem izraženi dejavniki tveganja za kronično bolezen ali celo s tem, da je bolezen pri njem že prisotna, se verjetno vsak najprej sooči z vprašanjem : »Kaj pa sploh lahko jem?«. Odrekanje hrani pri različnih boleznih je za…
  • 26164
    Ateroskleroza je bolezen, pri kateri se žile, ki dovajajo svežo kri tkivom in organom, naplastijo z maščobnimi oblogami, ki pa sčasoma zožijo žile in povzročijo moteno prekrvavitev. Povezujemo je z mnogimi dejavniki tveganja, med katerimi je tudi prehrana. Za bolnike z aterosklerozo je…
  • 60096
    Celiakija je imunsko pogojena sistemska bolezen, ki je posledica uživanja glutena in sorodnih beljakovin v pšenici, rži, ječmenu in v nekaterih primerih tudi ovsu pri genetsko predisponiranih osebah. Je ena najpogostejših kroničnih bolezni pri otrocih in odraslih. Za celiakijo v Evropi zboli 1%…