Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib.
Ribe in morski sadeži so eno tistih živil, za katere je pomembno, da se čim večkrat znajdejo na krožniku. Sodijo namreč med izredno okusna in hranljiva živila, saj so izvrsten vir vitaminov A in D ter omega 3 maščobnih kislin.
Podprimo lokalno oskrbo s svežimi ribami
V Sloveniji nam je na voljo bogat nabor sladkovodne in morske lokalne hrane, ki prihaja izpod pridnih rok lokalnih ribičev, ribogojcev, školjkarjev in predelovalcev. Naše teritorialno morje obsega dobrih 300 kvadratnih kilometrov, vendar slovenskim ribičem zagotavlja bogat in raznovrsten ulov. Prevladujejo moli, moškatne hobotnice, orade, lignji, tigraste kozice, morski listi, sipe, riboni, bradači, sardele, ciplji, skuše in brancini.
Tudi slovenske ribogojnice pomembno prispevajo k oskrbi s svežimi lokalnimi ribami. Poleg nekaj večjih ribogojnic imamo v Sloveniji večinoma številne manjše proizvodne objekte. Med vrstami sladkovodnih rib so na prvem mestu postrvi, priljubljeni pa so tudi somi, smuči, sulci in krapi.
Naša izbira je pomembna
Na nadaljnji razvoj slovenskega ribištva in storitev ribogojnic lahko vplivamo tako, da spremenimo svoje prehranjevalne in nakupovalne navade. Pri nakupu rib in morskih proizvodov bodimo posebej pozorni, da izberemo ribe lokalnega porekla, saj tako ne pomagamo le domačim ribičem in ribogojcem, temveč smo lahko tudi povsem prepričani, da smo izbrali kakovostne ribe in ribje proizvode.