Embalaža živil in drugih izdelkov, ki jih prinesemo iz trgovine, se smatra kot potencialno onesnažena. Potrebno je paziti, da se v kuhinji ne križajo čiste in nečiste poti.
Glede rokovanja z embalažo priporočamo:
- v trgovino pridemo s seznamom živil, ki jih potrebujemo, izbira izdelkov je tako hitrejša;
- čas zadrževanja v trgovini naj bo čim krajši;
- ob vstopu v trgovino in izstopu si razkužimo roke;
- izdelkov po nepotrebnem ne prijemamo in vračamo nazaj na police;
- po dotikanju, prijemanju izdelkov, predmetov, denarja… se ne dotikamo obraza, zlasti ne oči, ust, nosu, preden si ne umijemo rok;
- doma plastično, stekleno in kovinsko embalažo očistimo z raztopino detergenta za posodo in vodo ali jo prebrišemo z alkoholnim robčkom;
- vsebino papirnate embalaže lahko prestavimo v čisto embalažo (npr. moka, riž, maslo…);
- po tem, ko pospravimo izdelke, ki smo jih prinesli iz trgovine, si umijemo roke in počistimo pulte in druge površine, ki smo jih uporabljali;
- po nekaj dneh po nakupu je verjetnost, da bo virus preživel na površini izdelkov, že majhna;
- pogosto in pravilno umivanje rok ter pogosto čiščenje površin v kuhinji z vodo in običajnim čistilom učinkovito zmanjša tveganje za okužbo.
Več o varnem ravnanju v domači kuhinji najdete na spletni strani NIJZ v prispevku Higiena v domači kuhinji, na naslednji povezavi.