21. in 22. novembra je v Londonu potekalo mednarodno tekmovanje Ecotrophelia, na katerem skupine študentov iz številnih evropskih držav tekmujejo v razvoju novih, ekoloških in inovativnih živilskih proizvodov. Na slovenskem tekmovanju je letos sodelovalo sedem ekip, zmagovalni izdelek pa je postal probiotični napitek On My Whey, izdelan na osnovi sirotke z dodanim prosom v treh sadnih okusih. Slovenska zmagovalna ekipa se je nato v konkurenci trinajstih ekip pomerila še na mednarodnem tekmovanju v Londonu in dosegla zavidljivo 3. mesto in nagrado v vrednosti 2000 eur.
Slovensko zmagovalno ekipo, ki jo je izbrala osemčlanska strokovna komisija, sestavljajo Sabina Vrecl, Neža Miklavič, Gregor Sok, Nina Ogorevc in Lea Prelovšek, izdelek pa so razvili pod mentorstvom Aleša Kuharja z ljubljanske biotehniške fakultete. Kot so pojasnili študenti, gre za sirotkin napitek za ljudi, ki se jim pogosto mudi in bi kar na poti želeli užiti zdrav prigrizek. Pri izdelavi so uporabili samo ekološke sestavine domačih proizvajalcev, med inovativnimi vidiki pa je tudi embalaža - blazinica, pri proizvodnji katere je prav tako uporabljena sirotka.
Več o tekmovanju in slovenski ekipi lahko preberete tukaj.