Sedem podjetij podpisnikov (Ekolat d.o.o., Ljubljanske mlekarne d.o.o., Loška mlekarna, KGZ z.o.o., Mlekarna Celeia d.o.o., Mlekarna Krepko, Kele & Kele d.o.o., Mlekarna Planika d.o.o., Pomurske mlekarne d.d.) se je 16. novembra 2017 zavezalo k izboljšanju sestave nekaterih kategorij mlečnih izdelkov, predvsem tistih, ki vsebujejo dodan sladkor. Doseči želijo cilj zmanjšanja vsebnosti dodanega sladkorja v izbranih kategorijah mlečnih izdelkov in sicer za 10 % do konca leta 2020. Poleg tega bodo v skladu z zavezami odgovornosti potrošniku ponujali in promovirali izdelke različnih prehranskih profilov, predvsem izdelke z znižano vsebnostjo dodanega sladkorja.
Preoblikovanje živilskih izdelkov ne poteka le na nacionalni ravni ampak tudi na ravni drugih držav članic Evropske unije ter na ravni celotne evropske skupnosti. GZS-ZKŽP je leta 2015 predstavila program Zaveza odgovornosti, s katerim so podjetja iz sektorja proizvodnje brezalkoholnih pijač sprejela samoregulativne ukrepe in cilje kot prispevek k uresničevanju strategije prehranske politike v Sloveniji. V okviru programa PREŽIVI, ki ga vodi GZS-ZKŽP, bo projekt Zaveza odgovornosti prerasel na celotno živilskopredelovalno industrijo. Triletni program PREŽIVI je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje RS. Program je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. Programski partner je Nacionalni inštitut za javno zdravje, kar daje posebno težo programu in hkrati kaže na pomembno obliko sodelovanja med obema inštitucijama. Eden od glavnih ciljev programa je razširiti ponudbo živilskih izdelkov z manjšo vsebnostjo sladkorja, soli in maščob ter večjo vsebnostjo hranil, ki so z vidika zdravja bolj zaželena (prehranske vlaknine, vitamini, minerali).
Več informacij o dogodku najdete tukaj.