Začetek šolskega leta je idealen čas, da se osredotočimo na pomembnost zdrave in trajnostne prehrane za naše otroke. V okviru kampanje "Slovenija gre v šolo 2024" želimo spodbuditi starše, učitelje in širšo skupnost k razmisleku o tem, kako prehrana vpliva na zdravje, dobro počutje in razvoj otrok. Zdrava prehrana ne zagotavlja le potrebnih hranil za rast in učenje, temveč tudi prispeva k bolj trajnostnemu načinu življenja, ki spoštuje naše okolje. V tem članku bomo predstavili, kako lahko z majhnimi koraki in premišljenimi izbirami pripomoremo k bolj zdravemu prehranjevanju naših otrok ter hkrati podpiramo trajnostne prakse, ki bodo pozitivno vplivale na prihodnje generacije.
Z začetkom novega šolskega leta 2024/25 stopajo v veljavo prenovljene prehranske smernice, ki so jih pri načrtovanju in organizaciji prehrane dolžni upoštevati vsi vzgojno-izobraževalni zavodi v Sloveniji. Potrdili so jih tudi slovenski pediatri in dietetiki. Smernice spodbujajo zdravju in okolju prijazno prehranjevanje, ki ohranja in krepi otrokovo zdravje ter je sočasno prijazno do okolja. To pomeni, da je na krožnikih čim pogosteje lokalna, sezonska, čim bolj naravno pridelana, minimalno predelana in nepakirana hrana. Prehrana v zgodnjih letih posameznikovega razvoja močno zaznamuje prehranjevalne navade in zdravje tudi v odrasli dobi, zato je nujno, da otroke in mladostnike spodbujamo k raznoliki in uravnoteženi prehrani. Zavračanje zdravju koristne hrane je namreč pogosto posledica neustreznih prehranskih navad, izbirčnosti ter neustreznega odnosa do hrane in zdravja nasploh.
Ker so otroci pogosto nagnjeni k posnemanju prehranskih izbir, smo jim odrasli tudi pomemben vzor. Zato je nadvse pomembno, da kot starši oziroma skrbniki tudi vi podprete prizadevanja vašega vzgojno-izobraževalnega zavoda (v nadaljevanju zavoda) tako glede ponudbe uravnotežene prehrane kot tudi pri osveščanju otrok in mladostnikov o zdravi prehrani ter kulturi prehranjevanja.
Za zdrav otrokov razvoj je najprimernejša pestra mešana prehrana. Zato je ključno, da otroci že zgodaj spoznajo raznolike jedi, sestavljene iz različnih sezonskih in lokalnih živil. Obroki naj bodo sestavljeni po načelu zdravega krožnika, ki hkrati vsebuje zadostne količine zelenjave in polnovrednih žitnih izdelkov ter zmerne količine kakovostne beljakovinske hrane (pusto meso, stročnice, mlečni izdelki, ribe, jajca). Takšna prehrana otrokom omogoča optimalen razvoj ter ohranja in krepi njihovo zdravje, hkrati pa spodbuja razvoj zdravih prehranjevalnih navad. Navedene izbire omogočajo tudi uspešnejše delo v šoli in doma ter so prijaznejše do okolja. Dodatno lahko k temu prispevate tako, da tudi doma načrtujete obroke, ki bodo čim bolj sledili veljavnim smernicam. To pomeni, da obroke čim večkrat pripravite sami iz zgoraj omenjenih osnovnih (nepredelanih) sestavin. Izogibajte se vključevanju sladkih in slanih prigrizkov, sladkih in energijskih pijač, ocvrte hrane ipd., ki za zdrav razvoj niso primerni.
Ob tem je pomembno, da z zdravimi izbirami, ki so otrokom manj znane, vztrajate čim dlje, četudi jih otroci na začetku odklanjajo. Svetujemo, da otroke čim večkrat vključite v dejavnosti, ki so povezane s pridelavo, nakupom in pripravo hrane ter da obroke čim večkrat zaužijete skupaj v krogu družine. Cilj in hkrati izziv vseh odgovornih za zdrav otrokov razvoj je namreč, da zagotavljamo zdravju in okolju prijazne ter okusne obroke na način, da jih bodo otroci in mladostniki dobro sprejemali ter jih doživljali kot prijetno izkušnjo.
Sodelovanje med domačim okoljem in zavodom omogoča hitrejše sprejemanje uravnotežene prehrane ter zmanjševanje odpadne hrane, saj bodo otroci in mladostniki bolj verjetno sprejemali ponujeno hrano v zavodu, če bodo podobnih okusov navajeni tudi od doma. Le z vašo podporo lahko tako skupaj ustvarjamo okolje, ki spodbuja zdrav življenjski slog in dobro počutje otrok.
Vir: Slovenija gre v šolo 2024 - Skupaj do zdrave in trajnostne prehrane | Nijz