Okrogla miza: Nove tehnologije pri pridelavi hrane, bo potekala 9. 10. 2023 ob 18:00 v Knjižnici Prežihov Voranc. Organizira jo Oddelek za agronomijo, BF UL v sodelovanju z Zavodom Znanost na cesti.
Vse manj razpoložljivih zemljišč, degradacija okolja, pomanjkanje vode, povečano povpraševanje po energiji ter pojav novih škodljivcev in bolezni pomenijo znaten pritisk na kmetijstvo. Kmetje vse težje pridelajo hrano na trajnosten način. Kako zadostiti povpraševanju po zdravi hrani in optimalni prehrani, če ob vsem naštetem število svetovnega prebivalstva še narašča? So lahko odgovor na izzive kmetijskih praks tehnološke inovacije? Zlasti kmetijske tehnologije imajo potencial, da povečajo produktivnost in trajnost kmetijstva. Kmetje to prepoznavajo in cenijo. Številni pravzaprav tehnologijo – gensko, mehansko in digitalno – vidijo kot edini realističen način za reševanje sedanjih izzivov. Z novimi genskimi tehnologijami lahko bolj učinkovito izboljšamo določene lastnosti rastlin in pridobimo sorte odporne na biotski in abiotski stres.