Svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, bo letos v okviru Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) potekal pod sloganom »Naša dejanja so naša prihodnost - boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje«.
Namen letošnjega obeleževanja svetovnega dne hrane je opozoriti svetovno javnost na vpliv pandemije covid-19 na svetovna kmetijske in prehranske sisteme ter povečana negotovost preskrbe s hrano in neenakosti ter potrebo po preoblikovanju kmetijsko-živilskih sistemov. Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo FAO tako ob letošnjem svetovnem dnevu hrane kot osrednje sporočilo izpostavlja promocijo štirih strateških prioritet:
- boljša proizvodnja (zagotovitev trajnostne porabe in proizvodnih vzorcev skozi učinkovite prehranske in stavne verige tako na regionalni kot globalni ravni),
- boljša prehranjenost (odprava lakote, zagotovitev prehranske varnosti …)
- boljše okolje (zaščita, obnova in promocija trajnostnih ekosistemov)
- boljše življenje (promocija vključujoče ekonomske rasti in zmanjševanje neenakosti).