Papriko (Capsicum annuum) uvrščamo v skupino plodovk iz družine razhudnikovk, kamor sta poleg nje uvrščeni tudi dve plodovki, paradižnik in jajčevec. Paprika je zelenjadnica, zanimiva zaradi barvitih, sočnih in okusnih plodov. Poznamo različne vrste paprik, ki se med seboj razlikujejo po barvi, obliki in okusu. Raznolikost barv pri papriki je posledica vsebnosti rastlinskih pigmentov od rumene, oranžne, rdeče, zelene barve ter mešanih odtenkov. Poznamo tudi pekoče vrste paprike t.i. čili, ki pa se v prehrani uporablja kot začimba.

Sestava paprike in vpliv na zdravje

Sveža paprika je odličen vir vitamina C, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, pomembno pa tudi vpliva na delovanje živčnega sistema ter zmanjšuje utrujenost in izčrpanost. Rdeča paprika vsebuje še vitamin E, ki je dobro poznan antioksidant, ter vitamin A, ki ima vlogo pri ohranjanju zdrave kože in ohranjanju vida. Paprika je nizkoenergijsko živila in je dober vir prehranskih vlaknin. Za barvo paprik so odgovorni rastlinski pigmenti, t.i. imenovani karotenoidi. Kapsantin in kapsorubin najdemo v večji količini v rdeči papriki, v rumeni in zeleni papriki lutein, v oranžni papriki pa β–karoten, ki ga človeško telo presnovi v vitamin A, ki je pomemben za dober vid.

Preglednica: Okvirna hranilna vrednost v 100 g rdeče, zelene in rumene paprike

 

Hranilna vrednost v 100 g rdeče paprike

%PDV*

Hranilna vrednost v 100 g zelene paprike

%PDV*

Hranilna vrednost v 100 g rumene paprike

%PDV*

Energijska vrednost (kcal/kJ)

31/130

2 %

24/101

1 %

27/113

1 %

Skupne maščobe (g)

0,3

0,4 %

0,2

0,3 %

0,2

0,3 %

-          Nasičene maščobe (g)

0

0 %

0

0 %

0

0 %

Ogljikovi hidrati (g)

6

2 %

4,6

2 %

6,3

2 %

-          Sladkorji (g)

4,2

2 %

2,4

2 %

5,1

6 %

Beljakovine (g)

1

2 %

0,9

2 %

1

2 %

Prehranske vlaknine (g)

2,1

7 %

1,7

6 %

0,9

3 %

Vitamini in minerali

           

Vitamin A (µg)

157

20 %

18

2 %

60

8 %

Vitamin C (mg)

116

145 %

80

100 %

183

229 %

Vitamin E (mg)

1,6

13 %

0,4

3 %

0,7

6 %

Vitamin B6 (mg)

0,3

21 %

0,2

14 %

0,2

14 %

Mangan (mg)

0,1

5 %

0,1

5 %

0,1

5 %

Magnezij (mg)

12

3 %

10

3 %

12

3 %

Kalij (mg)

211

11 %

175

9 %

212

11 %

*%PDV: Za energijsko vrednost in makrohranila kot delež priporočenega vnosa (%PV) za povprečno odraslo osebo (8 400 kJ/2 000 kcal); za vitamine in minerale kot delež priporočenega dnevnega vnos (%PDV) za odrasle - upoštevajoč Prilogo XIII Uredbe (EU) 1169/2011. Za prehranske vlaknine kot delež običajno priporočenega vnosa za odrasle (30g). Vir: Različne podatkovne baze o prehranski sestavi živil.

collage paprike3

Shranjevanje paprike

Paprika sodi med manj obstojno zelenjavo, z veliko občutljivostjo za glivične okužbe. Kakovost je določena s senzoričnimi lastnostmi kot so barva, oblika, velikost, čvrstost in okus ter s hranilno vrednostjo. Problem predstavlja hitra izguba teže, hranilnih snovi in hitro staranje po obiranju. Paprike lahko na sobni temperaturi ohranimo le krajši čas (3–4 dni), vendar pa lahko z nižjimi temperaturami in ustrezno relativno vlažnostjo podaljšamo rok trajanja. V hladilniku lahko papriko ohranimo tudi do 14 dni.

Priprava paprike

V kulinariki zaseda posebno mesto, zaradi raznolikosti barv, arome in okusa poživi marsikatero jed ali obrok. Plodovi paprike se uporabljajo sveži ali toplotno obdelani. Uporabljajo se za pripravo solat, svežih ali toplotno obdelanih omak in juh ter samostojnih mesnih ali brezmesnih jedi.

Recepti s papriko

Zelo okusne so lahko polnjene paprike, pripravljene s tunino-zelenjavnim nadevom. Papriko razpolovimo in očistimo semen v notranjosti. Nadev pripravimo tako, da tuno po želji zmešamo z malo skute in žlico kisle smetane, da dobimo bolj mazav nadev. Temu nadevu pa lahko primešamo nekaj koruze, po želji tudi olive ali pa sušene paradižnike ter na kocke narezan sir-mocarelo. Obe polovički paprike nadevamo in dobimo okusno malico brez kuhanja ali pečenja. Po želji pa lahko polovičke tudi spečemo in dodamo paradižnikovi omaki.

Z dodatkom paprike lahko pripravimo tudi okusno omleto. Narežemo papriko, bučko in jajčevec, posebej pa stepamo jajca, malo popra in sol. V ponvi segrejemo malo oljčnega olja, dodamo narezano zelenjavo in pražimo približno 2 minuti. Dodamo še sesekljan peteršilj, sol, poper in stepena jajca ter ponev pokrijemo. Ko jajca zakrknejo, omleto obrnemo in pečemo v odkriti ponvi še 2 minuti.

 

Viri in dodatna literatura